Online vásárlás. Ipari és háztartási gépek, berendezések. Alkatrész csere. Fűtéstechnika. Laptop szerviz Budapest.

szolgáltatás - termék - online vásárlás

Digitális tábla az iskolában

Egy szervizmunkás történeteiből

marketing

Arany János és négyzethálós tábla

avagy szervizmunkás ne legyen előítéletes

Kisvárosi iskola Budapesttől eléggé távol. Pár napja rendeltek interaktív táblát két osztályba. Kivittük, megnéztük az első termet, a régi tábla szárnyas, nyitható, erős acél zártszelvényre szerelve, ami a padlóra és a falra van felerősítve. Mondtuk az igazgatónőnek, hogy ezt le kellene szerelni, az acél tartóval együtt, az interaktív táblát mi a falra szerelnénk.

Rendben, hívta a TMK-sokat, azok majd lekapják. Bejött a két fickó, az egyik amolyan igazi TMK-s fazon ("jááájmámegendógozniköll"), a másik egy csillogó szemű cigánygyerek, elálló fülei és folyamatos álmodozó tekintet. Elmondtuk a tényállást, a vezér hümmögött, vakarászta a fejét. Mivel nem haladt a dolog, javasoltuk, kezdjük el leszerelni a táblát. "Háááá' ahhoz villázskúcs köll". Oké van nálunk, majd segítünk. Leszereltük a táblát, közben a segédgyerek teljesen váratlanul verset kezdett mondani, talán Arany Jánostól, abban is volt valami munka, csinálnivaló, nekiveselkedés - áttételesen, de köze volt a helyzethez. A kollégám nem akart hinni a fülének, hogy szerszámadogatás közben a roma gyerek valóban Petőfit szaval. Szerintem Arany volt. Ezt meg is jegyeztem csendben, elbújva a tábla egyik kihajtott szárnya mögött.

Nos, tábla leszedve, nézik a szakik az acél tartót, mi legyen? Megpróbálják csavarhúzóval kihajtani a berohadt csavarokat, nem megy. "Namajmingyá" felkiáltással a főnök elviharzik, kis idő múlva visszatér egy flexxel. Levágja tőben a tartókat, már tudunk is dolgozni. Mondom a fickónak, hogy akkor álljanak neki a másik teremnek is, mert sietnénk. Melyik az? A folyosó melletti első. Oké, már mennek is.

Felszereltük az új táblát, pakolunk át a másik teremhez, hát a régi tábla még érintetlenül a helyén, a szakik sehol. Na, mondom ezek biztosan lelépek kocsmázni a nagy munkára egyet. Mindegy, addig szedjük le a régi táblát. Már majdnem lekaptuk, amikor megjelenik a TMK-s arc, és meglepetten kérdezi: "hát ez köllött vóna leszedni?" Nézünk rá értelmesen, mi van? Ekkor beviharzik egy alacsony nő és elkezd kiabálni: "Józsi, miért szedtétek le a táblát, hát órám lesz, kell a négyzethálós tábla!!!" Józsi kurvaanyjázik, vakarja a fejét, "basszameg, le is flexőtük a tartót", mi meg fuldoklunk a visszatartott röhögéstől. Gyorsan áthúznak az ideges tanárnővel a másik terembe. Kisvártatva jön vissza a csóka, hogy mi azt mondtuk, az utolsó teremben kell leszedni. Mi ugyan nem mondtunk ilyet, a folyosó melletiről volt szó, az meg ez a terem. Nem érti az ember, szentségel, majd kér pár tiplit meg csavart meg fúrógépet, hogy visszaeszkábálják a négyzethálós táblát. Az a sok költészet, az zavarhatott bele a dologba.

Lézárháló és betonömlés

Szintén interaktív táblás sztori. Hogy érthetőbb legyen, így néz ki egy ilyen tábla:

interaktiv-digitalis-tabla-iskola.jpg

 

Egy itt nem látható falra szerelt függőleges elem rejti a tábla lelkét, az elektronikát az infrát és az USB portot. Speciális, elemmel működő infrás tollak vannak hozzá (ilyen látható a tanárnő kezében), amik az infrán keresztül kommunikálnak a vezérlővel, az pedig USB-n keresztül a számítógéppel. A táblán látható képet projektorral vetítik rá, a tollakkal mint az egérrel lehet belegrafikázni a táblán lévő képbe, mint egy érintőképernyős monitornál, ettől interaktív.

Nos, kivittük a táblát, felszereltük, érkezik a torna/informatika tanár ("Fárikém, vállald má' el ezt a kurva informatikát, sánki nám akarja a kollegák közű', mégis náked van otthol kompjútered"). Ferikém lelkes, magyarázatot akar a tábla működését illetően. Először megpróbálja kitalálni korábbi tapasztalatai alapján.. "ahaaaa, filccel felírom a dolgokat és ezzel a szarral beszkennelem!" - kezdi el rángatni az elektronikát tartalmazó, amúgy fix részt. Gyorsan közbelépünk, mielőtt letépné az alkaltrészt, és felvilágosítjuk a működés alapjairól.

"Áááááá, akkor ezen LÉZERHÁLÓ VAN!!!".

Na, ezen megint röhögnünk kell, de ugye az ügyfél előtt nem lehet. Nem, nem lézerháló, infra. Mint a tévé távirányítóján. "Hát azt, mondom, lézerháló!" - nézegeti közelről a tábla felületét. Jó, akkor legyen lézerháló, hamarabb szabadulunk. Közben szerencsére dolga akadt, elsietett. Felszereltük a projektort is, kipróbálás gyanánt rákötöttünk egy laptopot és egy rally-s videót vetítettünk ki, amíg pakolunk, hadd menjen valami kultúra :) Egyszercsak visszatért Ferikém, nézi-nézi a táblán pergő filmet, álmélkodik, "nahááát, kész a tábla, nagyon tuti", majd tekergeti a fejét, észreveszi a plafonon a projektort: "húúú, a projektort is feltettétek már???" Nem tudom mit gondolt, a kép hogy került a táblára?

Ugyanitt történt meg az is, hogy pakoltunk be a hátsó bejáraton a kocsiból, közben az épületre egy másik szintet húztak a melósok. A lapostető széle feltéglázva, egy mixerkocsiból pumpálták fel a betont. Mondom visszamegyek, elállok a kocsival a kapu elől, nehogy összefröcsköljék. Elvittem az autót a parkolóba, visszajöttem, épp beléptem az ajtón, tettem két lépést, mögöttem marha nagy robaj, a kollegám, aki velem szemben, arccal az ajtó felé ált, kikerekedett szemmel bámul kifelé. Megfordultam, és ahol öt másodperce beléptem, nagy halom tégla és ömlik a beton a tetőről!!! A friss téglafal nem bírta a beton súlyát és leszakadt. Kis híján rám... Hát izé...

Részletesebben a témáról és az okostáblákról: Interaktív digitális tábla az iskolában. Projektor, kijelző

A bejegyzés trackback címe:

https://service.blog.hu/api/trackback/id/tr2213694708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása