Online vásárlás. Ipari és háztartási gépek, berendezések. Alkatrész csere. Fűtéstechnika. Laptop szerviz Budapest.

szolgáltatás - termék - online vásárlás

HDD / SSD használt laptopba

marketing

Érdemes-e használt laptopba új HDD-t vásárolni?

Ez leginkább attól függ, milyen állapotban van a meglévő merevlemez a használt laptopban, és milyen céllal szeretnél új HDD-t vásárolni. Ha például a meglévő merevlemez hibás vagy meghibásodásra utaló jelek vannak (rendszeres fagyás, zajok, hibás szektorok), akkor érdemes lehet új HDD-t vásárolni. A megbízható adattárolás érdekében fontos, hogy az új winchester jó állapotú legyen.

Ha célod a tárhelynövelés, azaz több helyre van szükséged a fájlok, alkalmazások vagy multimédiás tartalmak tárolásához, akkor érdemes lehet új, nagyobb kapacitású merevlemezt beszerezni. Hasonlóan: ha meglévő merevlemez lassú vagy régi technológiát használ, akkor egy új, gyorsabb merevlemez, például egy SSD jelentős teljesítménynövekedést eredményezhet. Az SSD-k gyorsabb adatelérést és gyorsabb rendszerindulást biztosítanak.

Jó döntés az alkatrészcsere, ha fontos számodra az adatbiztonság és a megbízhatóság (lásd erről lentebb), új meghajtó esetén kevesebb az esély a meghibásodásra vagy az adatvesztésre. Fontos, hogy az eszköz megfelelően kompatibilis legyen a laptoppal. Ellenőrizd a merevlemez típusát (HDD vagy SSD), méretét (2,5 hüvelykes vagy M.2 formátum) és az interfészt (pl. SATA vagy PCIe) a kompatibilitás biztosítása érdekében.

Végül, ha bizonytalan vagy a döntéssel kapcsolatban, érdemes lehet szakemberhez fordulni, De ha biztosra akarsz menni, vidd gépedet szervízbe, ahol elvégzik a felújítást használt notebook számítógépeden. Még garanciát is kapsz rá.hasznalt-laptop-ssd.jpg

Alább egy laptopfelhasználó több mint 10 ével ezelőtti személyes beszámolója olvasható.

Laptop HDD helyreállítás. Egy winchester halála és feltámadása


Közhely: az információ manapság a legértékesebb dolog. Virtuális kincs. Nagyon kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor hiányt szenvedünk belőle. Még ennél is rosszabb, amikor hirtelen eltűnik, megsemmisül. Ennek egyik oka lehet a merevlemez, az adattároló halála. Abban a pillanatban, amikor ez megtörténik, valami olyan érzés fogja el önt, mint amikor elveszti a pénztárcáját, benne a fizetésével. Valószínűleg nem csak engem öntött el a veríték, amikor hirtelen a laptopom újraindította magát, és kész...

Néhány órányi döbbenet után arra a következtetésre jutottam, hogy meg kell próbálnom visszahozni az elveszített adatokat. Több olyan céget is találtam, melyek a merevlemezek helyreállításával foglalkoznak. Az ilyen szolgáltatások ára cégenként -tól -ig változik - de mind igen durva. Sokan állítják, hogy az elveszített információ értéke sok esetben felülmúlja ezt az árat. Lehetséges. De ha nem kereskedelmi jellegű, üzleti értékű információról van szó? Végül is úgy döntöttem, hogy megpróbálom önállóan megoldani ezt a nem egyszerű problémát.

Érdeklődtem a barátaimnál, akiknél már előfordult hasonló, hogy milyen programok képesek helyreállítani a fájlokat. Azonnal meg kell jegyeznem, hogy a hordozható számítógép azt lehetővé tette, hogy a Windows Safe (Csökkentett) üzemmódban működjék. Annak ellenére, hogy mindeközben az adattároló kijelzője folyamatosan világított. A lemezem egy 40 Gb-os Seagate. Több programmal is próbálkoztam. Ismerkedjünk meg most ezekkel.

Tiramissu - DOS program. Ezt a programot egy jól működő asztali számítógép vagy virtuális noteszgép segítségével telepíteni lehet CD-lemezre. Miután futtatjuk a programot, az megkeresi, hogy vannak-e fizikai lemezek a rendszerben. Ezután kiválasztja a szükséges "hardot", majd szkenneli azt. A munka végén a programnak meg kell találnia az elvesztett fájlokat. Ez azonban valószínűleg csak akkor működik, ha a lemezzel minden rendben van. Az én esetemben ez a program egyáltalán nem ismerte fel a hibás HDD merevlemezt. Mint az később kiderült, a Tiramissu az Easy Recovery program egy korábbi változata.

Easy Recovery. Ez egy sokkal korszerűbb program. Windows alatt fut. Az első benyomásaim a programról nem rosszak. Mindenekelőtt kényelmes az interfésze, és képes volt felismerni a megrongálódott lemezt, sőt a két logikai részre történő felosztást is. A "C" lemezt, amely az operációs rendszert tartalmazta, az Easy Recovery könnyedén felismerte. De mi hasznom volt ebből? Ez a fejezet ugyanis engem egyáltalán nem érdekelt. A lemez maradék részét ugyanis a program "egyéb"- ként titulálta, és úgy vizsgálta, mintha az a rész sosem lett volna particionálva.

Ekkorra már csak egy esélyem maradt, a GetDataBack. A honlap tanúsága szerint ez a program gyakorlatilag minden károsodás nélkül 100%-ig képes visszaállítani a lemez eredeti tartalmát. A program alkotói szerint arra is képes, hogy a fájl véletlen (vagy nem véletlen) törlése esetén a formázás után is képes visszaállítani annak eredeti tartalmát.

Ha mindez ilyen egyszerű lenne, akkor ezzel be is lehetne fejezni a történetet. De nem így van. Gyakorlatilag ez a program is teljesen alkalmatlannak bizonyult. Több hét próbálkozás sem hozott semmilyen eredményt, és már komolyan gondolkodtam azon, hogy elviszem megjavíttatni a laptopmat egy szervizbe. Ekkor a neten egy olyan cikket találtam, amelyik a PC Inspector File Recovery programról szólt. Ezt a programot olyan lemezek esetében lehet alkalmazni, melyek a következő fájlrendszerek valamelyikét használják: FAT 12, FAT 16, FAT 32 , NTFS.

Miután ezt a programot, feltelepítettem a notebookomra, majd elindítottam a szkennelést. 10 órányi munka után a "csodaprogram" felismerte az összes partíciót az "elhalálozott" lemezen. Azonban még egy nagyon fontos rész hátra volt. Át kellett másolnom a teljes információt a meghibásodott lemezről a jó lemezre. Miután lenyomtam a "Next" gombot, hosszan kellett várakoznom. Amikor megtörtént a másolás, a szemem előtt voltak újra mindazok a fájlok, melyekről azt gondoltam, hogy már soha többet nem láthatom viszont azokat. Meg kell még azt is jegyeznem, hogy a program teljesen ingyenes és több nyelvű interfésszel rendelkezik. A mérete 3.63 Mb. Ennek az ingyenes szoftvernek köszönhetően megspóroltam a drága szervizmunkát. (A program Windows rendszerek alatt fut. A legújabb verzióját a gyártó honlapjáról le lehet tölteni.)

Llaptop-ssd-hdd-adatmentes.jpgaptop SSD vásárlása?

Mindezek után erősen fontolgatom, hogy más célból ugyan, de csak felkeresem a hozzám közel eső, fehérvári úti notebook szervizt: vásárolok a laptopba SSD meghajtót, azon lesz az operációs rendszer, a HDD-t pedig a saját adataim féltő megőrzése végett beszereltetem a CD/DVD-meghajtó helyére (eléggé olcsón elvégzik a műszerészek a műhelyben), hogy ne érjen több kellemetlen meglepetés és ne menjen rá több hetem az adatmentés idegőrlő munkájára. Az ötlet egy barátomtól származik, aki erről blogposztjában számolt be részletesen:

A bejegyzés trackback címe:

https://service.blog.hu/api/trackback/id/tr1714074947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása