Laptop javítás Budapest. Notebook szerviz blog. Alkatrész csere és vásárlás. A legjobb számítógép márkák

Szervizblog Budapest

Ruha apróhirdetés feladás

laptop marketing

Akár márkás holmit is rejthetnek a ruha apróhirdetések

Ruha apróhirdetés feladásTöbb oka is lehet annak, miért válna meg valaki a már nem használt ruhájától. Sokszor egész egyszerűen csak megun az ember egy-egy ruhadarabot, ezért is adna túl rajta. Jóllehet a gyermek kinőtt ruháit sem szeretnénk őrizgetni örökké és polcról polcra pakolni azokat. S persze többeknek ismerős helyzet lehet az is, amikor ajándékba kap az ember ruhát a szeretteitől, de nem az ízlésének való a holmi. A ruha apróhirdetések nem csak az eladóknak jelenthetnek jó felületet termékük értékesítéshez, hanem azoknak is egyfajta kincsesbánya lehet, akik jó minőségű, márkásabb holmikra vadásznak, a boltihoz képest olcsóbb árakon.

Olcsóbb lehetőség

Nem véletlen, hogy sokan átfésülik a ruha apróhirdetések sorát, hátha olcsóbban hozzá
juthatnak a kiszemelt áruhoz, mint a boltokban. Ha szerencsés az ember, akár még alkudhat is valamennyit a hirdetésben megszabott árból. Gyakorta fel is tüntetik az eladók, hogy alkuképes lehet-e az ár.

Ruha apróhirdetés feladás barterezéssel?

Akad olyan hirdetési felület, mely támogatja a barterezés lehetőségét. Érdemes lehet megfontolni ezt a ruha apróhirdetések esetében is. Ha nem szorul rá az ember feltétlenül a pénzre, de lenne más jellegű dolog, aminek hasznát venné, a barterezés is jó lehetőség lehet az értékesítésben.

Munkaruházat is akad az apróhirdetések között

Az utcai ruhadarabok mellett menyasszonyi ruhát, s még munkaruhát is találhat az ember a ruha apróhirdetések hosszú sorában. Ha szempont a nagy nap előtt az is, hogy mit enged meg a pénztárca, érdemes körülnézni a használt menyasszonyi ruhák között is. Hasonlóképpen van ez a munkaruházat esetében is: jó minőségű termékek találhatók a ruha apróhirdetések táborában.

Tovább

Hogyan növelhetem a laptop akkumulátorom élettartamát?

Tanácsok a notebook akku élettartam növeléséhez

laptop akkumulátorokA laptop nagy előnye, hogy akkumulátorával bárhol használhatjuk. Ha ez az akkumulátor jól működik, akkor órákon át tudod használni. Viszont ha ez az időtartam elkezd lerövidülni, majd végleg tönkremegy az akkumulátor, akkor olyan lesz, mint egy átlagos asztali gép.

Hogyan tudjuk megnövelni és minél hosszabb ideig megőrizni a notebook akkumulátorának élettartamát? Hogyan érhetjük el, hogy még 3-4 év múlva is használni lehessen legalább 1-2 órát az akksit?

Ebben a cikkben felsorolok 5 hasznos tanácsot, ami kitolhatja az akksi élettartamát.

1, Ne használd túl hideg vagy túl meleg helyen!

A túl hideg 15 fok alatti hőmérsékletet jelent. A túl meleg pedig 30 fok és fölötte. A túlmelegedés persze nem konkrét hőfokhoz van kötve, hiszen ha túl sokáig működik a gép nagy energiafelhasználással, akkor is könnyen túl melegedhet.

A túl alacsony és túl magas hőmérséklet mindenképpen árt a laptopnak és minden alkatrészének, tehát az akksinak is.

2, Használd rendszeresen!

Nem kell minden nap használni, ha nem szükséges, de az is árt, hogyha hetekig, hónapokig nem használod a laptop akkumulátorát. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha kivehetős. Időnként tedd be és azzal használd a géped.

3, Ne merítsd le teljesen!

Azzal is ártassz neki, ha mindig teljesen lemeríted addig, hogy magától kikapcsoljon. Az ideális a 10-15%. Olyankor már kezd el feltölteni!

4, Ne töltsd fel teljesen!

Se a teljes lemerülés, se a teljes feltöltés nem tesz jót. Akkor van a legtöbb feszültség a cellákban, amikor 100%-ra vannak feltöltve. Ilyenkor az élettartama csökken. Csak 80- 90%-ig töltsd fel. Vannak laptop márkák, akiknél automatikusan lekapcsol a töltés bizonyos százaléknál, hogy védje az akkumulátort.

5, Ne barkácsolj házilag!

Ha már elkezdett az élettartama csökkenni, akkor ne próbáld meg otthon megjavítani különböző házi praktikákkal vagy neten olvasható trükkökkel! A laptop akkumulátor cellák nagyon érzékeny készülékek, ha szétszereled és valamit elrontasz, akkor teljesen tönkremegy. Még rosszabb esetben zárlatos lesz és tüzet is okozhat, ami sokkal nagyobb kárt okozhat, mint egy új vagy utángyártott notebook akksi megvásárlása.

Tovább

Asus FX503VM gamer laptop

gamer laptop bemutatása - az Asus FX503VM alkalmas minden új videojáték futtatására - Intel Core i7-7700HQ processzor, 6 GB-os GeForce GTX 1060 grafikus vezérlő, 60 Hz-es 1920 × 1080 pixel felbontású képernyő, HDD / SSD -

Az Asus FX503VM notebook áttekintése

A számítógépes játékok kedvelői valószínűleg jól emlékeznek az Asus FX502VM notebookra, amely kiegyensúlyozott teljesítményével, valamint baráti árával hívta fel magára a fegyelmet. Ebben a cikkben ennek utódját az Asus FX503VM laptopot vesszük közelebbről szemügyre. Az újabb verzióról röviden annyit mondhatunk, hogy a korábbi Asus FX502VM változat, csak új csomagolásban.

Felépítés, felszereltség: processzor, videokártya

A tárgyalt gamer pc az elődjéhez hasonlóan erőteljes teljesítményű, amelyet egy Intel Core i7-7700HQ processzor és egy 6 GB-os GeForce GTX 1060 grafikus vezérlő biztosít, ami a legújabb videojátékok futtatására is alkalmas. A laposabb pénztárcájú vásárlóknak Core i5-7300HQ CPU-val ellátott és GeForce GTX 1060 3GB valamint GeForce GTX 1050 2GB/4GB konfigurációjú FX503-asok állnak rendelkezésre.

asus-laptop-szerviz-bp.jpgAz FX503-as külsőleg jelentősen eltér elődjeitől. Először is agresszív külső dizájnja egy jóval drágább GL503-ast feltételez. A gyártó költségkímélés címén úgy döntött, hogy csiszolt alumíniumra hajazó műanyag házba építi be az ultragyors belsőt. A fekete színű - de egyéni igényre más színben is megvásárolható - notebook fedelének külsejét felosztó 4 ferde vonal izgalmas, figyelemfelkeltő külsőt kölcsönöz számára.

A kijelző stabilan rögzül az alsó házhoz. A két zsanér 135 fokban engedi kihajtani a fedelét, bár egy kézzel nem nyitható. Az FX503VM készülék alsó háza hasonló az Asus GL503-as házához. Mindkettőn fellelhető egy szerviznyílás, amely egy csavar eltávolításával elérhetővé válik. Ezen keresztül könnyen hozzáférhetők a HDD és SSD háttértárak, valamint az operatív memória. A hűtőrendszerhez azonban csak több csavar eltávolítása után jutunk hozzá.

Csatlakozók - billentyűzet - kijelző

A csatlakozók kiosztása hagyományos. A bal oldalon található Ethernet, 2 db USB 3.0-s,1 db HDMI 2.0-s port, és egy kombinált fejhallgató csatlakozó. A laptop hangrendszere két, ICEpower technológia által támogatott hangszóróból, és egy háttérzaj kiszűrésére alkalmas mikrofonból áll. Maximális hangereje 70 db. A közép és magas hangok egyensúlyban vannak, a basszusokat is hallani lehet, igaz meglehetősen gyengén. 

asus-fx503vm-gamer-laptop.jpgA klaviatúra háromszintű háttérvilágítása piros színű. A viszonylag rövid – 1,8 mm-es – billentyűút kényelmes gépelést és hatékony használatot biztosít. A gamer Asus laptopokhoz hasonlóan itt is ki vannak emelve a WASD billentyűk. A finom tapintású érintőpad egy kissé balra tolódik.

Az FX503-as egy 1920 × 1080 pixel felbontású képernyőt kapott, amelynek képfrissítési frekvenciája 60 Hz, betekintési szöge pedig 178 fok. A kijelző legnagyobb hiányossága, hogy maximális fényereje csak 235 cd/m2, ráadásul a kontrasztarány szintén alatta marad az elvárt értéknek.

Hosszas teljes terhelés esetén a ventilátorok zajszintje eléri az 50 dB-t. Ez az érték rosszabb  a versenytársaikénál. 

Tovább

Szolgáltatás: télikert beszerelése

Ajtó-ablak gyártás, télikert építés

telikert-gyartas.jpgA télikerteket általában előregyártott elemekből szerelik össze a helyszínen. Ezt természetesen tervezés előzi meg, amely a helyszín felmérése és a megrendelői igények figyelembevétele alapján történik az építőipari szolgáltatás felvállaló cég szakemberei által. Az elemek a legkorszerűbb, egyben a legolcsóbb technológia használatával készülnek, ez acélbetétes műanyag profilokat feltételez több réteges üvegbetéttel. A köznyelvben ezeket általában műanyag ablak névvel illetik akkor is, ha a műanyag csak az egyik alkotórésze az elemeknek. Az üvegtáblák közé a megfelelő hőszigetelés céljából ritkított nemesgázt szivattyúznak. 

Az üvegtető is általában sorba állított, egybeszerelt műanyagablak-szemekből áll, ezek között akadhat néhány nyitható is. Ugyanígy a télikert falát gyakorlatilag egybefüggő ablakok sorozata képezi, ezek néhánya vagy akár mindegyike nyitható, illetve buktatható. A bukóablakok az utóbbi esztendőkben igen népszerűek és télikert építésnél is gyakran használatosak. A fali ablakrészek közé üvegajtók készülnek, ezek gyakran harmonika vagy tolóajtók, amelyek lehetővé teszik a kis üvegpalota praktikus használatát.

Tovább

Laptop javítás Budapest

Használja és javíttassa számítógépét korlátozás nélkül

- notebook szerviz: laptop javítás, alkatrész csere és vásárlás. dell akkumulátor, asus töltő, google helyezés javítás -

Laptopjavítás Budapest - szervizi szolgáltatások

laptop-konyv.jpg

Szabad információáramlás - széles sávú internet hozzáférés - korlátlan laptophasználat

Szlogen: Laptop használat és javítás kompromisszumok nélkül

Az idei évben is óriási piacot hódítottak meg a noteszgépek Magyarországon. Diákok, mérnökök, üzletemberek, tanárok, grafikusok, üzletkötők, ingatlanosok, orvosok és szinte az összes többi szakma képviselői számára a mindennapi élet része lett a megfelelő laptop. Azonban a mindennapi használat során - mivel hogy műszaki cikkről van szó - egy részük meghibásodik.

Budapestem és az agglomeráció területén élők szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a városban található a régió legnagyobb forgalmú három szervize: az Arvisura, a Piréz és a Google. Mindhárom üzemeltetője a PR-cikk Kft. A notebookértékesítésen kívül - melyben óriási tapasztalata van a cégnek – a hordozható számítógépek javításában is az élen járnak, piacvezetők. A Google keresőben a cég weboldalai az első helyen szerepelnek a laptop szerviz, laptop kijelző, notebook akkumulátor stb. kulcsszavakkal.

A cég hivatalos szervize és redisztributora a következő márkáknak:

 • Asus
 • Lenovo (IBM)
 • Fujitsu Siemens
 • Toshiba
 • Dell
 • HP
 • Apple

A fenti márkák tulajdonosai nyugodtan hozhatják ide meghibásodott eszközeiket, szakembereik a gyártók által elvárt vizsgákkal, szakminősítésekkel rendelkeznek és a előírt minőségbiztosítási rendszereknek megfelelően járnak el a javítás során.

A szervíz ugyanakkor márkafüggetlen is, így bármilyen egyéb típus és modell javítását is vállalják a szakemberek a javítóműhelyben.  

Természetesen garanciaidőn túl is vállalják gyártótól függetlenül a noteszgépének javítását. Íme a legjellemzőbb hibák és hozzávetőleges szervizáraik:

 • betört kijelző cseréje: (10.000. – 70.000. Ft)
 • tápcsatlakozó törés javítása (10.000. – 20.000. Ft)
 • merevlemez problémák (5.000. – 20.000. Ft)
 • töltő meghibásodása (2.000. – 15.000. Ft)
 • operációs rendszer hibája, újratelepítése (4.000. – 12.000. Ft)
 • vírusirtás (4.000. – 8.000. Ft)

A javításokon kívül gyakori feladat a régebbi hordozható számítógépek feljavítása és preventív átvizsgálása, mely jellemzően a memória bővítését, a laptop tisztítását (javasolt félévente) és vírusirtást, perifériák, kiegészítők telepítését és beszerelését jelenti.

Az átlagos bevizsgálási idő egy napon belüli, a javítás pedig az alkatrész rendelkezésre állásától még egy munkanappal hosszabbítja meg azt az időt, amit kedvenc laptopunk nélkül kell eltöltenünk.

Forduljon Budapesten bizalommal a laptopszerviz munkatársaihoz Dell akku csere és Asus töltő vásárlás vagy más akció esetében.

Nemcsak az eszközöket, javítani a honlapok Google keresőpozícióit is szükséges.

A grafikus és a monitordealer a laptopszervizben

Ballagási Meghívó Excellben

Bejött egy ember a laptop szervizbe Budapesten, hogy neki ballagási meghívó kell. Valószínűleg nem ő készítette a kezében szorongatott CD-n lévő fájlokat, csak a küldönc szerepét töltötte be. Megnyitom a CD-t, két Excel állomány van rajta. Kérdem, hol a meghívó anyaga? Mondja az ember, hogy a CD-n. Ajjaj. Az Excelben volt. Valaki nekiállt és az Excelbe rajzokat importált, árnyékot készített... ezt sosem fogom megérteni... vannak egyszerűbb és bonyolultabb rajzolóprogramok, van rengeteg ingyenes is, erre Excelben... yarrrghhhh.... =I Jah és 130 darab kellett belőle, 250gr-os papírra.

Természetesen kétoldalas legyen, összecsukható. Hát ebből a két Excel fájlból nem lesz egyszerű. Első nekifutásra kinyomtattam, természetesen a hajtási csíkok nem fedték egymást. A belső oldalon karaktergondok is adódtak, a kiválasztott betűtípusban nem volt hosszú ő, az Excel 2007 egy másik karakterfajtából pótolta, ami természetesen totál elütött az eredetitől... végül a belső oldalt legyártottam Corelben, de a külsőt nem tudtam, mert a beimportált grafikák Corelba átmásolásakor tök rondák lettek. Végül is összeszenvedtem, de a gépek összeesküdtek ellenem, a színes lézernyomtató elcseszte a nyomtatást, kb.45 darabot kidobhattam, a fixáló ösze-vissza dzsuvázta a lapokat. Még az összevágáshoz volt erőm, de hajtogassa az okos grafikus!

Fekete-fehér lett az LG monitor

Közben bejött egy csaj az előző héten behozott Asus gépéért-monitoráért. Na, ez is jó sztori volt. Behozta a laptopot, hogy tuningoljuk fel, mert a mostani játékok nem mennek rajta. A 2GHz-es Celeron procitól, a 256MB DDR RAM-tól és az alap videókártyától nem is lehetett ilyesmit elvárni... mondtuk, hogy ebbe az alaplapba már nincs proci, kéne egy ütős VGA kártya, 1GB RAM... alaplap-proci-RAM-VGA csere... áááá, annyit nem költenek rá. Hát ő kérdezte.

lg-flatron-t700b-monitor-.jpgJah, meg lenne még más javítani való is. A nagy számítógéphez a monitor is fekete-fehér lett!

És hol van?

Hát otthon.

Akkor nem tudjuk megjavítani.

De van róla egy fénykép is Mici cicával... Szóval be kellene hozni?

Be. De ne a macskát.

Behozták. LG Flatron T700B, típushiba, az LG kijelző szerviz, amivé váltunk egy negyedórára, hamar úrrá lesz rajta.

Kérdezi a csaj, mennyi lesz. A gépért nem kell fizetni, csak okosítás volt, a monitor 4800,- lesz. MENYIIII??? Annyiért kap ugyanilyen LG monitort! Na mondom, akkor szóljon, ha megy monitorért, mert ennyiért én is vennék kettőt is, meg a kollegákat is érdekli. Meg lehet venni már TFT-t is 15 ezerért. Akkor vegyen sokat, de ide ne hozza :)

Tovább

Digitális tábla az iskolában

Egy szervizmunkás történeteiből

Arany János és négyzethálós tábla

avagy szervizmunkás ne legyen előítéletes

Kisvárosi iskola Budapesttől eléggé távol. Pár napja rendeltek interaktív táblát két osztályba. Kivittük, megnéztük az első termet, a régi tábla szárnyas, nyitható, erős acél zártszelvényre szerelve, ami a padlóra és a falra van felerősítve. Mondtuk az igazgatónőnek, hogy ezt le kellene szerelni, az acél tartóval együtt, az interaktív táblát mi a falra szerelnénk.

Rendben, hívta a TMK-sokat, azok majd lekapják. Bejött a két fickó, az egyik amolyan igazi TMK-s fazon ("jááájmámegendógozniköll"), a másik egy csillogó szemű cigánygyerek, elálló fülei és folyamatos álmodozó tekintet. Elmondtuk a tényállást, a vezér hümmögött, vakarászta a fejét. Mivel nem haladt a dolog, javasoltuk, kezdjük el leszerelni a táblát. "Háááá' ahhoz villázskúcs köll". Oké van nálunk, majd segítünk. Leszereltük a táblát, közben a segédgyerek teljesen váratlanul verset kezdett mondani, talán Arany Jánostól, abban is volt valami munka, csinálnivaló, nekiveselkedés - áttételesen, de köze volt a helyzethez. A kollégám nem akart hinni a fülének, hogy szerszámadogatás közben a roma gyerek valóban Petőfit szaval. Szerintem Arany volt. Ezt meg is jegyeztem csendben, elbújva a tábla egyik kihajtott szárnya mögött.

Nos, tábla leszedve, nézik a szakik az acél tartót, mi legyen? Megpróbálják csavarhúzóval kihajtani a berohadt csavarokat, nem megy. "Namajmingyá" felkiáltással a főnök elviharzik, kis idő múlva visszatér egy flexxel. Levágja tőben a tartókat, már tudunk is dolgozni. Mondom a fickónak, hogy akkor álljanak neki a másik teremnek is, mert sietnénk. Melyik az? A folyosó melletti első. Oké, már mennek is.

Felszereltük az új táblát, pakolunk át a másik teremhez, hát a régi tábla még érintetlenül a helyén, a szakik sehol. Na, mondom ezek biztosan lelépek kocsmázni a nagy munkára egyet. Mindegy, addig szedjük le a régi táblát. Már majdnem lekaptuk, amikor megjelenik a TMK-s arc, és meglepetten kérdezi: "hát ez köllött vóna leszedni?" Nézünk rá értelmesen, mi van? Ekkor beviharzik egy alacsony nő és elkezd kiabálni: "Józsi, miért szedtétek le a táblát, hát órám lesz, kell a négyzethálós tábla!!!" Józsi kurvaanyjázik, vakarja a fejét, "basszameg, le is flexőtük a tartót", mi meg fuldoklunk a visszatartott röhögéstől. Gyorsan áthúznak az ideges tanárnővel a másik terembe. Kisvártatva jön vissza a csóka, hogy mi azt mondtuk, az utolsó teremben kell leszedni. Mi ugyan nem mondtunk ilyet, a folyosó melletiről volt szó, az meg ez a terem. Nem érti az ember, szentségel, majd kér pár tiplit meg csavart meg fúrógépet, hogy visszaeszkábálják a négyzethálós táblát. Az a sok költészet, az zavarhatott bele a dologba.

Lézárháló és betonömlés

Szintén interaktív táblás sztori. Hogy érthetőbb legyen, így néz ki egy ilyen tábla:

interaktiv-digitalis-tabla-iskola.jpg

 

Egy itt nem látható falra szerelt függőleges elem rejti a tábla lelkét, az elektronikát az infrát és az USB portot. Speciális, elemmel működő infrás tollak vannak hozzá (ilyen látható a tanárnő kezében), amik az infrán keresztül kommunikálnak a vezérlővel, az pedig USB-n keresztül a számítógéppel. A táblán látható képet projektorral vetítik rá, a tollakkal mint az egérrel lehet belegrafikázni a táblán lévő képbe, mint egy érintőképernyős monitornál, ettől interaktív.

Nos, kivittük a táblát, felszereltük, érkezik a torna/informatika tanár ("Fárikém, vállald má' el ezt a kurva informatikát, sánki nám akarja a kollegák közű', mégis náked van otthol kompjútered"). Ferikém lelkes, magyarázatot akar a tábla működését illetően. Először megpróbálja kitalálni korábbi tapasztalatai alapján.. "ahaaaa, filccel felírom a dolgokat és ezzel a szarral beszkennelem!" - kezdi el rángatni az elektronikát tartalmazó, amúgy fix részt. Gyorsan közbelépünk, mielőtt letépné az alkaltrészt, és felvilágosítjuk a működés alapjairól.

"Áááááá, akkor ezen LÉZERHÁLÓ VAN!!!".

Tovább

A tűzfalhalál és az ígérgetős pasi

Egy szervizmunkás történeteiből

Jó ideje nem írtam a szervizblogba, az a helyzet, hogy elkavartam a cetlit, amin a hozzáféréshez szükséges adatok voltak :) Persze kérésre kaptam a mailemre jelszócserére lehetőséget.

Sok okos ügyféllel akadtam össze azóta...

A tűzfalhalálos öreg PC

Itt van például az ígérgetős pali. Behozott egy igen régi PC-t, a munkalap hibajelenség rovatába az volt írva: "Tűzfalhalál" =O húha! Erre azóta sem jöttem rá, mi lehet :D Mindenesetre a gép eléggé oda volt, cserélni semmit nem tudtunk, túl régi a hardver. A pasi úgy döntött, vesznek egy új gépet TFT monitorral. De legyen rajta minden program, ami kell. Háttőőő... ha vesz operációs rendszert, akkor azt rátesszük, természetesen a drivereket meg a netezéshez szükséges ingyenes progikat is (Flash Player, Adobe Acrobat stb.). Nem teszünk fel nem jogtiszta cuccot. Ennyi. Mondja az ember, akkor vesz XP-t is. Mikor jöhet a gépért? Egy héten belül, de fel fogom hívni, amikor kész. Oké, de ha kész a gép, akkor majd én menjek át a 80 éves anyukájához - mert az övé lesz a gép - és mondjam el neki, hogy melyik weboldalakra nem szabad fellépni, nehogy vírust, meg kémprogramot kapjon a gép! =O Öööööö...

A számítógépgép kész lett pár napon belül, hívtam ez embert, ígérte, hogy jön, csak intéz valami pénzt a bankjában. Ez három hónapja volt, azóta is jön. Eleinte hetente telefonált, hogy másnap megy a bankba, aztán egy ideje nem telefonál... Talán majd negyedikán.

A fali rack-szekrény és a szabványos ember

fali_rack_szekreny.pngÉrdekes eset volt még a szabványos ember. Iskolai "informatikus" a lelkem, középkorú pasas, kollégám megadta a számát, beszéljem meg vele a mit meg a hogyant. 14 munkaállomásos tantermet kellett kialakítani. Hívom az embert, hogy mik az elképzelések? Legrand csatornarendszer (nem lesz olcsó :), Legrand szerelvényekkel, rack szekrény switch-csel (számítógépes hálózati erősítő-elosztó kütyü), patch-panellel (rack szekrényben használatos sín, ebbe kell bekötni a végpontok kábeleit és a switch csatlakozóit). Itt merészeltem javasolni, hogy ha már úgyis egy teremben lesznek a gépek, ne hagyjuk-e el esetleg a rack szekrényt, a switch-nek felszerelnénk egy polcot, annyi elég lenne. MIT KÉPZELEK ÉN???? NEM TŰR SEMMIFÉLE GÁNYOLÁST! ITT MINDEN A SZABVÁNYOKNAK MEGFELELŐEN LESZ SZERELVE! Jól van, jól van na! Én csak költségtakarékossági okból javasoltam, nekem mindegy.

Rendben, hová tudjuk felszerelni a rack szekrényt? (Mindennel köcöllékkel együtt 12-15 kg-s fémszekrény, vastag üvegajtóval). Általában falra szereljük, fejmagasság fölé. Hát a gipszkarton falra - mondja a manus.

Gipszkartonra???? És mégis hogyan gondolja? Tudja, hol vannak a gipszkarton mögött a merevítők? Azt mondta nem. És ha kiszakad? Háááát... Na, itt elfogyott a türelmem. Mondtam neki, hogy ha annyira ragaszkodik a szabványossághoz meg a szabályokhoz, akkor hogy képzeli, hogy gipszkartonra szerelünk egy ilyen nehéz szekrényt? Javasoltam, tegyük földön álló állványra. Hogy képzelem? Azt a gyerekek elérik! És akkor mi van? A számítógépeket is elérik. A rackszekrény meg kulcsos zárral van felszerelve. Itt volt az a pont, amikor azt mondtam neki, egyeztessen az üzletkötőnkkel, viszonthallásra, mert ha még két mondatot beszélek vele, óhatatlanul elküldöm a búsba.

Végül is állvány lett.

Három szervizi történet

Fax, fénymásoló, nyomtató. Digitális tábla + projektor

fax-fenymasolo-nyomtato.jpgPár napja felhívott egy ügyfél, hogy nem tud faxolni a nálunk vásárolt multifunkciós készülékével. Feltettem a szokásos kérdésemet:

- Mi a konkrét hibajelenség?

- Hát nem megy át a fax, üres ódalak mennek.

- Tetőből tetszik küldeni?

- Miva'?

- A küldendő iratokat a készülék tetején lévő papiradagolóba teszi vagy kinyitja a tetejét és az üvegre helyezi?

- Abbaja behúzóba teszem, hát abba köll, nem?

- Igen, abba is lehet. És sehová nem mennek el a faxok vagy van, ahová elmegy?

- Mondommá, hogy sehová nem megy el!

- Nem lehetséges, hogy fordítva teszi be az adagolóba az iratokat? Írással felfelé kell.

- HÁ NEM VAGYOK ÉN HÜLYE! Tom, hogy köll faxóni! Jöjjön má' el és javíccsa meg!!!

- Rendben, én csak szerettem volna megtakarítani egy utat, meg Önnek a kiszállást, de ezek szerint más a probléma. Akkor indulok és megnézem a készüléket.

Nyilvánvalóan szerettem volna elkerülni 100km autózást, és az ügyfélnek megtakarítani a felesleges kiadásokat, de ha menni kell, menni kell.

Mire odaértem, az ember lelépett, a lánya meg a felesége volt csak otthon. Hosszas kopogtatás után jutottam be, mivel a lány porszívózott és nem hallottak (családi házban laktak). Próbából másoltam egyet a tetőadagolóból, persze jó volt. Faxoltam egyet a céghez, visszaigazoltak, hogy tuti. Nézi a csaj, egyszer csak megszólal:

- Mondtam apának, hogy írással felfelé kell betenni, de vitatkozott, hogy nem!

Hehe... :)

A mama a fiókban kotorászott közben:

- Mindjárt hozom a garanciapapirt.

- Köszönöm, nem kell, erre nem vonatkozik a garancia. Én kérdeztem az urat telefonon, hogy mi a gond, próbáltam elkerülni, hogy ki kelljen jönnöm, de ő ragaszkodott hozzá.

- Hát igen, makacs ember - vonogatta a vállát a mama.

Alapjában véve toleráns vagyok az ügyfelekkel, de ebben az esetben gondolkodás nélkül beírtam az egy óra munkát és a kiszállást (minden megkezdett óra számít).

 

-=-

 

Iskola, igazgató, interaktív tábla plusz projektor felszerelés. Táblát felraktuk, méregetjük a projektor helyét, igazgató érdeklődve nézi, majd megszólal:

- Én azt az egyet nem értem, miért kell ehhez az interaktív táblához a projektor?

Próbálom elmagyarázni a számítógép-projektor-interaktív tábla hármas működését, de az igazgató makacsul köti az ebet a karóhoz, hogy a projektor nem kell.

- Azt miért kell sok pénzért megvennünk, anélkül is működik, ne mondja, hogy nem, én voltam előadáson is, ahol ezt a táblát magyarázták, ott sem volt projektor! Hát nem vagyok én hülye!

- Ilyenről szó sincs igazgató úr, de ha nincs projektor, akkor hogyan jeleníti meg a táblán a kívánt ábrákat, szöveget?

- A szomszéd iskolában sincs projektor, mégis működik az interaktív tábla, jöjjön át, megmutatom!

Itt kezdett elfogyni a türelmem.

- Igazgató úr, nekem ez a sokadik interaktív tábla-projektor szerelésem, én is szoktam előadást tartani a működéséről, tehát tudom, miről beszélek. Projektor kell.

Ekkor szólt közbe a jelen lévő tanárnő:

- Jaj, ne mondd már Feri, hát volt projektoruk, azzal vetítettek az előadáson, csak nem volt felszerelve a plafonra, hanem a padra tették!

Igazgató homlokráncolva néz.

- Hmm, lehetséges...

 

****

 

Ugyaninnen telefonálnak, egy hónappal a szerelés után.

- Nem szereltek 220-as csatlakozót a táblához, nem tudjuk bedugni!

- Az interaktív táblát nem kell 220-ba bedugni. Egy USB kábellel csatlakozik a számítógéphez.

- De akkor honnan kap áramot?!

- Az USB kábelen keresztül.

- Ne mondja!

- Pedig így van. Tessék rádugni a mellékelt kábellel a laptopot, plusz csatlakoztatni a projektort is, és ha fel van instalálva a tábla szoftvere a laptopra, akkor működni fog.

- Na, erre kíváncsi leszek!

- Ha probléma van, telefonáljon.

- Fogok is, nyugodjon meg.

Adalékként még annyit, hogy amikor felszereltük, kérdeztük, hogy beállítsuk-e a használni kívánt laptopokat, de azt mondták, hogy nem nagy ügy, majd az informatika tanár megcsinálja. Hajrá.

 

****

 

Kint vagyok a boltban, bejön egy srác, pendrive-ról szeretne nyomtatni egy dokumentumot. Csatlakoztatja a pultra kihelyezett USB hosszabítóba a pen-t, erre a monitoron megjelenik a vírusírtó piros keretes figyelmeztető üzenete, hogy az USB tárolón vírusos állomány van. A kolleganő mondja, hogy vírusos a pendrive. Nézi a gyerek, majd megszólal:

- Nem ártana beállítani a vírusírtót, hogy nézze meg az USB-re rácsatlakoztatott eszközt!

Itt jöttem én a képbe:

- Most pont ez történt.

Srác értetlenül néz.

- Amikor rádugtad, a vírusellenőrzés megtörtént, ezért írta ki, hogy vírusos a pendrive-od.

- Az enyém?

- Azt dugtad rá, nem?

- Az enyém nem vírusos! Biztos ez a gép az, attól kapta!

Reménytelen, de azért próbálkozom:

- Mindegy, most már letörölte a vírusos fájlt a vírusírtó, tehát nincs gond.

Emberünk hajthatatlan.

- Az én pendrive-om nem vírusos!

Akkor jó. Otthagytam. A kolleganő jobban kezeli a hülyéket, mint én.

HDD merevlemez élete a halál után

Információk a virtuális valóságból. Adatmentés

Laptop HDD helyreállítás. Egy winchester halála és feltámadása


laptop-ssd-hdd-adatmentes.jpgKözhely: az információ manapság a legértékesebb dolog. Virtuális kincs. Nagyon kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor hiányt szenvedünk belőle. Még ennél is rosszabb, amikor hirtelen eltűnik, megsemmisül. Ennek egyik oka lehet a merevlemez, az adattároló halála. Abban a pillanatban, amikor ez megtörténik, valami olyan érzés fogja el önt, mint amikor elveszti a pénztárcáját, benne a fizetésével. Valószínűleg nem csak engem öntött el a veríték, amikor hirtelen a laptopom újraindította magát, és kész...

Néhány órányi döbbenet után arra a következtetésre jutottam, hogy meg kell próbálnom visszahozni az elveszített adatokat. Több olyan céget is találtam, melyek a merevlemezek helyreállításával foglalkoznak. Az ilyen szolgáltatások ára cégenként -tól -ig változik - de mind igen durva. Sokan állítják, hogy az elveszített információ értéke sok esetben felülmúlja ezt az árat. Lehetséges. De ha nem kereskedelmi jellegű, üzleti értékű információról van szó? Végül is úgy döntöttem, hogy megpróbálom önállóan megoldani ezt a nem egyszerű problémát.

Érdeklődtem a barátaimnál, akiknél már előfordult hasonló, hogy milyen programok képesek helyreállítani a fájlokat. Azonnal meg kell jegyeznem, hogy a hordozható számítógép azt lehetővé tette, hogy a Windows Safe (Csökkentett) üzemmódban működjék. Annak ellenére, hogy mindeközben az adattároló kijelzője folyamatosan világított. A lemezem egy 40 Gb-os Seagate. Több programmal is próbálkoztam. Ismerkedjünk meg most ezekkel.

Tiramissu - DOS program. Ezt a programot egy jól működő asztali számítógép vagy virtuális noteszgép segítségével telepíteni lehet CD-lemezre. Miután futtatjuk a programot, az megkeresi, hogy vannak-e fizikai lemezek a rendszerben. Ezután kiválasztja a szükséges "hardot", majd szkenneli azt. A munka végén a programnak meg kell találnia az elvesztett fájlokat. Ez azonban valószínűleg csak akkor működik, ha a lemezzel minden rendben van. Az én esetemben ez a program egyáltalán nem ismerte fel a hibás HDD merevlemezt. Mint az később kiderült, a Tiramissu az Easy Recovery program egy korábbi változata.

Easy Recovery. Ez egy sokkal korszerűbb program. Windows alatt fut. Az első benyomásaim a programról nem rosszak. Mindenekelőtt kényelmes az interfésze, és képes volt felismerni a megrongálódott lemezt, sőt a két logikai részre történő felosztást is. A "C" lemezt, amely az operációs rendszert tartalmazta, az Easy Recovery könnyedén felismerte. De mi hasznom volt ebből? Ez a fejezet ugyanis engem egyáltalán nem érdekelt. A lemez maradék részét ugyanis a program "egyéb"- ként titulálta, és úgy vizsgálta, mintha az a rész sosem lett volna particionálva.

Ekkorra már csak egy esélyem maradt, a GetDataBack. A honlap tanúsága szerint ez a program gyakorlatilag minden károsodás nélkül 100%-ig képes visszaállítani a lemez eredeti tartalmát. A program alkotói szerint arra is képes, hogy a fájl véletlen (vagy nem véletlen) törlése esetén a formázás után is képes visszaállítani annak eredeti tartalmát.

Ha mindez ilyen egyszerű lenne, akkor ezzel be is lehetne fejezni a történetet. De nem így van. Gyakorlatilag ez a program is teljesen alkalmatlannak bizonyult. Több hét próbálkozás sem hozott semmilyen eredményt, és már komolyan gondolkodtam azon, hogy elviszem megjavíttatni a laptopmat egy szervizbe. Ekkor a neten egy olyan cikket találtam, amelyik a PC Inspector File Recovery programról szólt. Ezt a programot olyan lemezek esetében lehet alkalmazni, melyek a következő fájlrendszerek valamelyikét használják: FAT 12, FAT 16, FAT 32 , NTFS.

Miután ezt a programot, feltelepítettem a notebookomra, majd elindítottam a szkennelést. 10 órányi munka után a "csodaprogram" felismerte az összes partíciót az "elhalálozott" lemezen. Azonban még egy nagyon fontos rész hátra volt. Át kellett másolnom a teljes információt a meghibásodott lemezről a jó lemezre. Miután lenyomtam a "Next" gombot, hosszan kellett várakoznom. Amikor megtörtént a másolás, a szemem előtt voltak újra mindazok a fájlok, melyekről azt gondoltam, hogy már soha többet nem láthatom viszont azokat. Meg kell még azt is jegyeznem, hogy a program teljesen ingyenes és több nyelvű interfésszel rendelkezik. A mérete 3.63 Mb. Ennek az ingyenes szoftvernek köszönhetően megspóroltam a drága szervizmunkát. (A program Windows rendszerek alatt fut. A legújabb verzióját a gyártó honlapjáról le lehet tölteni.)

Llaptop-ssd-hdd-adatmentes.jpgaptop SSD vásárlása?

Mindezek után erősen fontolgatom, hogy más célból ugyan, de csak felkeresem a hozzám közel eső, fehérvári úti notebook szervizt: vásárolok a laptopba SSD meghajtót, azon lesz az operációs rendszer, a HDD-t pedig a saját adataim féltő megőrzése végett beszereltetem a CD/DVD-meghajtó helyére (eléggé olcsón elvégzik a műszerészek a műhelyben), hogy ne érjen több kellemetlen meglepetés és ne menjen rá több hetem az adatmentés idegőrlő munkájára. Az ötlet egy barátomtól származik, aki erről blogposztjában számolt be részletesen:

A cikk forrása: virtuális valóság - digitális tartalom