Laptop javítás Budapest. Notebook szerviz blog. Alkatrész csere és vásárlás. A legjobb számítógép márkák

Szervizblog Budapest

HDD merevlemez élete a halál után

laptop marketing

Laptop HDD helyreállítás. Egy winchester halála és feltámadása


laptop-ssd-hdd-adatmentes.jpgKözhely: az információ manapság a legértékesebb dolog. Nagyon kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor hiányt szenvedünk belőle. Még ennél is rosszabb, amikor hirtelen eltűnik, megsemmisül. Ennek egyik oka lehet a merevlemez, az adattároló halála. Abban a pillanatban, amikor ez megtörténik, valami olyan érzés fogja el önt, mint amikor elveszti a pénztárcáját, benne a fizetésével. Valószínűleg nem csak engem öntött el a veríték, amikor hirtelen a laptopom újraindította magát, és kész...

Néhány órányi döbbenet után arra a következtetésre jutottam, hogy meg kell próbálnom visszahozni az elveszített adatokat. Több olyan céget is találtam, melyek a merevlemezek helyreállításával foglalkoznak. Az ilyen szolgáltatások ára cégenként -tól -ig változik - de mind igen durva. Sokan állítják, hogy az elveszített információ értéke sok esetben felülmúlja ezt az árat. Lehetséges. De ha nem kereskedelmi jellegű, üzleti értékű információról van szó? Végül is úgy döntöttem, hogy megpróbálom önállóan megoldani ezt a nem egyszerű problémát.

Érdeklődtem a barátaimnál, akiknél már előfordult hasonló, hogy milyen programok képesek helyreállítani a fájlokat. Azonnal meg kell jegyeznem, hogy a hordozható számítógép azt lehetővé tette, hogy a Windows Safe (Csökkentett) üzemmódban működjék. Annak ellenére, hogy mindeközben az adattároló kijelzője folyamatosan világított. A lemezem egy 40 Gb-os Seagate. Több programmal is próbálkoztam. Ismerkedjünk meg most ezekkel.

Tiramissu - DOS program. Ezt a programot egy jól működő számítógép segítségével telepíteni lehet CD-lemezre. Miután futtatjuk a programot, az megkeresi, hogy vannak-e fizikai lemezek a rendszerben. Ezután kiválasztja a szükséges "hardot", majd szkenneli azt. A munka végén a programnak meg kell találnia az elvesztett fájlokat. Ez azonban valószínűleg csak akkor működik, ha a lemezzel minden rendben van. Az én esetemben ez a program egyáltalán nem ismerte fel a hibás HDD merevlemezt. Mint az később kiderült, a Tiramissu az Easy Recovery program egy korábbi változata.

Easy Recovery. Ez egy sokkal korszerűbb program. Windows alatt fut. Az első benyomásaim a programról nem rosszak. Mindenekelőtt kényelmes az interfésze, és képes volt felismerni a megrongálódott lemezt, sőt a két logikai részre történő felosztást is. A "C" lemezt, amely az operációs rendszert tartalmazta, az Easy Recovery könnyedén felismerte. De mi hasznom volt ebből? Ez a fejezet ugyanis engem egyáltalán nem érdekelt. A lemez maradék részét ugyanis a program "egyéb"- ként titulálta, és úgy vizsgálta, mintha az a rész sosem lett volna particionálva.

Ekkorra már csak egy esélyem maradt, a GetDataBack. A honlap tanúsága szerint ez a program gyakorlatilag minden károsodás nélkül 100%-ig képes visszaállítani a lemez eredeti tartalmát. A program alkotói szerint arra is képes, hogy a fájl véletlen (vagy nem véletlen) törlése esetén a formázás után is képes visszaállítani annak eredeti tartalmát.

Ha mindez ilyen egyszerű lenne, akkor ezzel be is lehetne fejezni a történetet. De nem így van. Gyakorlatilag ez a program is teljesen alkalmatlannak bizonyult. Több hét próbálkozás sem hozott semmilyen eredményt, és már komolyan gondolkodtam azon, hogy elviszem megjavíttatni a laptopmat egy szervizbe. Ekkor a neten egy olyan cikket találtam, amelyik a PC Inspector File Recovery programról szólt. Ezt a programot olyan lemezek esetében lehet alkalmazni, melyek a következő fájlrendszerek valamelyikét használják: FAT 12, FAT 16, FAT 32 , NTFS.

Miután ezt a programot, feltelepítettem a notebookomra, majd elindítottam a szkennelést. 10 órányi munka után a "csodaprogram" felismerte az összes partíciót az "elhalálozott" lemezen. Azonban még egy nagyon fontos rész hátra volt. Át kellett másolnom a teljes információt a meghibásodott lemezről a jó lemezre. Miután lenyomtam a "Next" gombot, hosszan kellett várakoznom. Amikor megtörtént a másolás, a szemem előtt voltak újra mindazok a fájlok, melyekről azt gondoltam, hogy már soha többet nem láthatom viszont azokat. Meg kell még azt is jegyeznem, hogy a program teljesen ingyenes és több nyelvű interfésszel rendelkezik. A mérete 3.63 Mb. Ennek az ingyenes szoftvernek köszönhetően megspóroltam a drága szervizmunkát. (A program Windows rendszerek alatt fut. A legújabb verzióját a gyártó honlapjáról le lehet tölteni.)

Llaptop-ssd-hdd-adatmentes.jpgaptop SSD vásárlása?

Mindezek után erősen fontolgatom, hogy más célból ugyan, de csak felkeresem a hozzám közel eső, fehérvári úti notebook szervizt: vásárolok a laptopba SSD meghajtót, azon lesz az operációs rendszer, a HDD-t pedig a saját adataim féltő megőrzése végett beszereltetem a CD/DVD-meghajtó helyére (eléggé olcsónelvégzik a műszerészek a műhelyben), hogy ne érjen több kellemetlen meglepetés és ne menjen rá több hetem az adatmentés idegőrlő munkájára. Az ötlet egy barátomtól származik, aki erről blogposztjában számolt be részletesen:

A cikk forrása: https://www.laptophardware.hu/laptop-ssd.html

A bejegyzés trackback címe:

https://service.blog.hu/api/trackback/id/tr5414074947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.